MYTTINGE
VÄRMDÖ
PRIVATE HOUSE
The brief was simple enough, a summer house in bucolic surroundings half an hour from Stockholm. From that innocuous starting point we sought out a relationship to the richly green nature based on tension. We worked with scale, order and monumentality to pursue a reserved and self-contained architectonic expression based on the theme of the remote.
Monumental expression in individual building elements creates unusual effects when used in small-scale and domestic settings. The dark broad piers of the exterior order the facades on all sides. Their zigzaggy wooden surfaces, a play on the fluted pilaster, enliven the expression with a slender, upwardly quality. The cornice crowning the facades is very slim, resulting in an ambiguous trabeation, where there is no load-bearing taking place.
The interior is abstract and restrained, with white walls and a polished concrete floor. The vertical portes-fenêtres balance an openness to the surroundings with a firm delineation of the interior space, creating a calm and serene environment for the leisurely enjoyment of nature.
Photography: Mikael Olsson